Η κουζίνα μας


Καλώς ήρθατε στην κουζίνα μας.

Εδώ μπορείτε να βρείτε συνταγές, τόσο αλμυρές όσο και γλυκές.


Ο Άγιος Ευφρόσυνος ο μάγειρας. (Εορτάζει την 11η Σεπτεμβρίου)

Υπήρξε αγράμματος, αλλά αληθινά ευσεβής και πιστός. Έκανε οικονομίες με στερήσεις του εαυτού του, μόνο και μόνο για να κάνει ελεημοσύνες. Το επάγγελμά του, του επέτρεπε να τρώει πρώτος τα καλύτερα φαγητά. Αυτός όμως, δεν θέλησε να το μεταχειριστεί ποτέ. Έτρωγε με μεγάλη ευχαρίστηση τα χόρτα και τις ελιές του, την στιγμή που έβραζαν ή έψηναν μπροστά του τα ορεκτικότερα κρέατα και τα προκλητικότερα ψάρια.
Κατόπιν ο Ευφρόσυνος πήγε σε μοναστήρι, όπου και εκεί εξασκούσε το έργο του μάγειρα. Αλλά αυτός, αντίθετα από ότι στα κοσμικά ξενοδοχεία, στο μοναστήρι έφτιαχνε μετριότατο φαγητό. Σε μερικούς που τον ειρωνεύονταν γι'αυτή του την κατάσταση, ο Ευφρόσυνος με πραότητα απαντούσε: "Η καλή μαγειρική δεν είναι τόσο καλός βοηθός για την Βασιλεία των Ουρανών. Την πολλή ευροσύνη που ζητούν τα σώματα, θα την χάσουν κατ'ανάγκην οι ψυχές. Και εγώ δεν έχω εδώ προορισμό να σας κολάσω." 
Τελικά, ο Ευφρόσυνος, πέθανε σ'ένα ερημικό ησυχαστήριο. Και η Εκκλησία, που ξέρει ότι στην αιώνια ζωή δεν έχει κανένα ανώτερο δικαίωμα από έναν μάγειρα ένας βασιλιάς ή φιλόσοφος, ανέγραψε μεταξύ των Αγίων της τον μάγειρο Ευφρόσυνο, επειδή ήξερε και να πιστεύει και να ζει κατά το θέλημα του Θεού.


Εύκολη πάστα (Για τη γιορτή της μητέρας)


Υλικά

100 γρ. κουβερτούρα
300 γρ. κρέμα γάλακτος
1 πεκέτο μπισκότα OREO



Εκτέλεση
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
Τρίβουμε τα μπισκότα να γίνουν σκόνη
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγύ (προαιρετικά αν θέλουμε βάζουμε 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη)
Χωρίζουμε την κρέμα γάλακτος στα δύο. Το ένα μέρος το βάζω μαζί με την λιωμένη κουβερτούρα, ανακατεύω μέχρι να έχω μία ωραία κρέμα σοκολάτας.
Σε μπολ βάζω για βάση λίγα τριμμένα μπισκότα. Απο πάνω με ένα κορνέ βάζω την κρέμα σοκολάτας, πάλι λίγο μπισκότο κι απο πάνω την σαντιγύ σε ό,τι σχέδιο μου αρέσει. Λίγο τριμμένο μπισκότο για σχέδιο στο τέλος.
Αν σας αρέσει  μπορείτε να βάλετε και καραμελωμένο αμύγδαλο ή φουντούκι.
 
Καλή επιτυχία!


Madelene


Υλικά 
Κουβερτούρα 
Μπανανα
Ξηρούς καρπούς προαιρετικά. 

Εκτελεση
Λιώνουμε την κουβερτούρα, βάζουμε σε θηκες σιλικόνης, προσθέτουμε, μπανάνα λιωμένη, και πάλι σοκολάτα από πάνω. 
Βάζουμε στο ψυγείο

Φανουρόπιτα





Υλικά

3 κούπες αλεύρι + 1 μπέικιν
στη μύτη από ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 και 1/2 κουταλάκι κανέλα

2/3 της κούπας σπορέλαιο 
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα πορτοκαλάδα 
1/2 κούπα καρύδια
σταφίδες προαιρετικά 
Αφού την χαράξουμε για να είναι εύκολο να την μοιράσουμε, βάζουμε άχνη ζάχαρη από πάνω και σχηματίζουμε ένα σταυρό. 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, το γαρύφαλλο και την κανέλα.
Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύω το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, την πορτοκαλάδα και τα καρύδια.
Ρίχνω τα στερεά στα υγρά σιγά-σιγά και ανακατεύω πολύ καλά.
Βουτυρώνω ένα ταψάκι και ψήνω στους 175C.
Βοήθεια μας! 


Αφράτα pan cake ή αλλιώς τηγανίτες 

Υλικά 

1 φλ. Αλευρι
2κ.σ. Ζαχαρη
2κ.γ. Μπέικιν 
1/2κ.γ. Αλατι
1 φλ. Γαλα
2κ.σ. βουτυρο λιωμένο 
1 μεγάλο αυγο

Αναμιγνύουμε πρώτα τα στερεά και μετά τα υγρά και τα ενώνουμε. Παίρνουμε γενναίες ποσότητες και τηγανίζουμε όπως τις κρέπες. 
Αλοιφουμε με μερέντα, ιδανικο για πρωινό ή απογευματινό. Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο μια! 







Μπορείτε να βάλετε μερέντα και μπανάνα από πάνω... Ή ο, τι άλλο θέλετε. 

Κι όσοι προτιμούν την αλμυρή έκδοση... 

Ένα μικρό μυστικό.. Ψήστε σε χαμηλή φωτιά για να έχουν το ιδανικό χρώμα! 

Σ. Κ. 



Δροσερό μιλκ σέικ oreo χωρίς παγάκια 

Υλικά για 1 ποτήρι μιλκ σέικ
1 ποτήρι κρύο γάλα 
1 κ. σ. Κακάο
1 κ. σ. Ζάχαρη 
1-2 θρυμματισμένα μπισκότα oreo

Εκτέλεση
Γεμίζουμε 1/4 ποτήρι με κρύο γάλα, προσθέτω 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κακάο. Ανακατεύω με τον αναδευτήρα που κάνουμε τον φραπέ πάρα πολύ καλά. Προσθέτω όσο γάλα θέλω και τα θρυματισμένα oreo. 

Σ. Κ. 




Σπιτικά μπισκότα σοκολάτας 



Υλικά
 1 φλιτζάνι μερέντα, ή νουτέλα 
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
 1 αυγό 

Εκτέλεση 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά ΜΑΖΊ. Πλάθουμε μπαλάκια,τα πατάμε με το χέρι μας και τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόκολλα Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά μόνο.
Σ. Κ. 


Τρουφάκια νηστίσιμα




Υλικά:
  • 350 ml νερό
  • 300γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ, κουβερτούρα
  • 250γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1κ.γ. κανέλα
  • 1κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
  • 200γρ. καρύδια
  • 50γρ. κονιάκ
  • τρούφα
Εκτέλεση:

1.     Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρει την μορφή σιροπιού.
2.     Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. προσθέτουμε το κονιάκ και τα ψιλοκομμένα καρύδια.
3.     Αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει και αμέσως μετά ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά.
4.     Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο γα μισή με μία ώρα.
5.     βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και βάζουμε λίγο κονιάκ στα χέρια μας, πλάθουμε μπαλάκια και τα ρίχνουμε στην τρούφα.
Ελένη Παπαδοπούλου


Πίσια με πατάτα νηστίσιμα.(Ποντιακή συνταγή)



Υλικά: 
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
  • 3/2 φλιτζανάκι χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 5 κ.δ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την γέμιση: 
  • 5-6 πατάτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό 
  • ρίγανη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση 
  1. Ανακατεύουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά, την ζάχαρη και το ξύδι. Ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά. 
  2. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι,  το λάδι και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά μια αφράτη ζύμη, ίσα ίσα να μην κολλάει στα χέρια μας. Προσθέτουμε αλεύρι εφόσον είναι απαραίτητο.
  3. Σκεπάζουμε με ζελατίνη και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 1,5 ώρα.
Για τη γέμιση:
  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους και βράζουμε σε αλατισμένο νερό.
  2. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα.(πρερ. 5 λεπτά)
  3. Προσθέτουμε μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη.
  4. Ρίχνουμε τις πατάτες στο κρεμμύδι με λίγο ζουμί.(ελάχιστο)
  5. Λιώνουμε τις πατάτες .
  6. Πέρνουμε ένα μπαλάκι από ζύμη, το απλώνουμε με τα χέρια, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, τυλίγουμε καλά και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά σε κατσαρολάκι με αρκετό λάδι. 
  7. Μόλις τηγανιστούν τα ακουμπάμε σε μία κατσαρόλα με μία πετσέτα και έπειτα με το καπάκι.
Ελένη Παπαδοπούλου

Λαζαράκια



Υλικά

1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
μισό ποτήρι ζάχαρη
σταφίδες
λίγο αλάτι
1/3 του ποτηριού ελαιόλαδο
3 κουταλάκια κανέλα
γαρύφαλλα για την διακόσμηση
1 ποτήρι ζεστό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά

Εκτέλεση

Ρίξτε το αλεύρι σε μία λεκάνη. Διαλύστε τη μαγιά, ρίξτε τη στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώστε. Έπειτα, ρίξτε το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα και ξαναζυμώστε. Τέλος ρίξτε τις σταφίδες και ζυμώστε μέχρις ότου το μείγμα δεν θα κολλά στα χέρια σας. Αφήστε το μείγμα σας να "ξεκουραστεί" σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα. 

Πώς θα τα πλάσετε
Κάντε δύο λωρίδες που θα τις πλέξτε μεταξύ τους (όπως τα τσουρέκια) και αφήστε τις άκρες για πόδια (τα  χέρια να είναι νοητά σταυρωτά). Κάντε μια μικρή μπαλίτσα για κεφάλι και τοποθετήστε τα γαρύφαλλα για ματάκια. 

Ψήστε τα σε 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

 Ελένη Παπαδοπούλου


Σπιτική μερέντα




Υλικά

1 ζαχαρούχο
1 βιτάμ
2 κουβερτούρες (2x125gr)

Εκτέλεση
Λιώνουμε το βιτάμ σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Αφού λιώσουν ρίχνουμε το ζαχαρούχο. Ανακατεύω πολύ καλά. Αφήνω να κρυώσει. Ανακατεύω πάλι πολύ καλά και την αποθηκεύω σε ένα βάζο, δεν χρειάζεται ψυγείο.

Μαρία Πεγιά



2 σχόλια:

  1. Κι ελεγα τι θα κανω το ζαχαρουχο που περισεψε...Ευχαριστουμε πολυ Μαρια! Εχω να φαω σπιτικη μερεντα απ τα παιδικα μου χρονια!!! Πιστευω δεν πρεπει να μεγαλωσει ενα παιδι χωρις σπιτικη μερεντα!!!! Ειναι απαραιτητη να υπαρχει στις αναμνησεις του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μιλσεικ με τα μπισκότα oreo είναι πεντανόστιμο και ιδιαίτερα δροσιστικό.
    Η Μερέντα εξίσου νόστιμη .
    Και τα pancakes σε συνδυασμό με την σπιτική Μερέντα είναι φοβερά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή