Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή που σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες», είναι η πιο σημαντική περίοδος 

στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της . Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα, προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα. Ο σκοπός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι να προετοιμάσει τους πιστούς, όχι μόνο για να τιμήσουν, αλλά και να εισέλθουν στα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού. Επιπλέον, η τήρηση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής χαρακτηρίζεται από τη νηστεία δηλαδή την αποχή από ορισμένες τροφές, καθώς και την εξομολόγηση.

Τα τρόφιμα από τα οποία είναι απαραίτητο να απέχουμε είναι τα εξής: το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρασί και το λάδι. Εάν η Μεγάλη Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πέφτει κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, τότε το ψάρι, το κρασί και το λάδι, επιτρέπονται εκείνη την ημέρα. Ωστόσο, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποφεύγονται εντελώς, έως ότου σπάσει η νηστεία, την Κυριακή του Πάσχα. Σήμερα διανύουμε την πρώτη βδομάδα αυτής της περιόδου.

Φυσικά οι χαιρετισμοί αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της Σαρακοστής. Αν πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση  η ανάγνωση των χαιρετισμών της Παναγίας, η Παναγία θα είναι πάντα στο πλευρό σας, θα σας προστατεύει από κάθε κακουχία της ζωής, αλλά και θα σας υπερασπιστεί την ημέρα της Δευτέρας παρουσίας μπροστά στον Υιό της.

Επιμέλεια κειμένου 

Άννα Σχοινά και Ειρήνη Καραγιάννη

Μαθήτριες Γυμνασίου και ενεργά μέλη της εθελοντικής ομάδας των ΚΑ.ΝΕ.ΣΥ Πολυγύρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου